Wat moet ik toch met mijn handen?

27 april 2020

We lopen langzaam het lijf naar beneden. De vorige aflevering ging over mimiek. Vandaag in de blogserie Pakkend Presenteren: de handen.

Veel mensen vragen zich vertwijfeld af: wat moet ik toch met mijn handen?

NIETS. Helemaal niets.

Daarmee bedoel ik: maak je geen zorgen over je handen. Dan doen ze in de meeste gevallen gewoon hun ding. Ze ondersteunen van nature je verhaal als je extravert bent. Als je wat introverter of rustiger bent, zullen ze gematigd meedeinen of wat vaker lekker langs je lijf liggen te chillen. Ook prima.

Zorg er in elk geval wél voor dat mensen je handen kunnen zien. Dit heeft weer met die onderbuik te maken. Het onbewuste. De 95% van de gedragspiramide uit mijn tweede blog. Wie zijn handen niet toont heeft mogelijk iets te verbergen: vroeger een wapen, nu de waarheid of een verborgen agenda.

Wie zijn handen wél laat zien, komt over als open, eerlijk en betrouwbaar. Bijzonder belangrijke eigenschappen in de open-source samenlevingen die wij aan het creëren zijn.

Wil jij je handen meteen laten wapperen en ervaren hoe jij ook anders en levendiger kunt presenteren? Neem dan contact op voor meer informatie.